Röttle natur och kultur

 

 

 

Ärtodling för frö

 

 

Sådd
3 april

Första grodden
17 april

Uppkomst
28 april

Etablering
12 maj

Knopp
29 maj

Blomning
10 juni

Ätmogna baljor
23 juni

Skördeklart
17 juli

Fortsatt skörd
2 august

Att odla ärter till utsäde är ganska enkelt. Men ibland kan det behövas lite bilder att jämföra med och lite idéer på hur man ska odla. Till vänster finns länkar till olika tidpunkter och moment i odlingen. Detta är mitt personliga sätt och är absolut inte det enda sättet att odla ärter. Odlingen gjordes i Gränna vilket innebär ett ganska bra klimat.

Jag har tagit sockerärten 'Svartbjörsbyn' som exempel. Men i princip kan alla ärter, som gråärter, märgärter samt gula och gröna kokaärter, odlas på samma sätt när man odlar i trädgård. Möjligen ska man vara lite försiktig med att så märgärter lika tidigt. Men normalt tål ärter kyla väldigt bra bara det inte är för blött i jorden samtidigt.

Att odla för mat eller för utsäde skiljer sig bara genom att det till utsäde krävs mogna frön och därmed längre växtsäsong.

Det man ska tänka på avseende ärter är att inte återkomma med ärter för ofta till samma jord. Detta för att undvika jordbunda sjukdomar.

Ärter är självbefruktare och korsar sig knappast utan hjälp. Därför går det att fröodla olika sorter relativt när varandra.

Det finns flera sätt att dela in ärter. En sådan beskrivning finns här.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com
070-572 66 77