Röttle natur och kultur

 

 

 

Rasmus kvarn

 

 

Presentation

Odlad mångfald: föredrag, utbildning

Småskalig fröodling

Guidningar

Röttle kafé

Hitta till Röttle

Länkar

Rasmus kvarn i Röttle. Foto: Klemens KarlssonRasmus kvarn ligger längst österut i Röttle och kallas också för Östra kvarn. Den byggdes 1662 som borrbruk för musköttillverkning. Musköterna tillverkades till den armé som greve Per Brahe d.y. hade stationerad på Visingsö.

I början av 1700-talet byggdes kvarnen om till mjölkvarn och drevs som sådan fram till 1920-talet. Kvarnen restaurerades på 1970-talet och togs åter i bruk för visningar.

Kvarnen består av tre våningar och innehåller tre överfallshjul med tre par kvarnstenar. Kvarnhjulen finns i en stenlagd utbyggnad på baksidan.

En av kvarnarna i Rasmus kvarn. Foto: Klemens KarlssonMalningen sker genom att den övre stenen i kvarnstensparet roterar medan den undre ligger still. Sädeskornen rivs sönder mellan stenarna till skillnad från i en valskvarn där kornen snarare krossas mellan valsar. Stärkelsekornen i stenmalet mjöl är därför i större utsträckning hela och vid rätt behandling kan därför mjölet ta upp mer vatten. Ett bröd bakat på stenmalet mjöl blir därmed mer saftigt. Det är dock svårare att få siktat vitt mjöl från en stenkvarn. Det finns mer att läsa om detta i skriften En liten brödbok från Röttle.

Rasmus kvarn drivs av Gränna museum och är öppen för visning under sommaren. Det går också att köpa mjöl i kvarnen.

Under sommaren är kvarnen öppen 13-16 på tisdagar, lördagar och söndagar eller på beställning genom Gränna museum.