Utställning om odlad mångfald

Presentation

Odlad mångfald: föredrag, utbildning, uppdrag

Småskalig fröodling

Guidningar

Röttle kafé

Hitta till Röttle

Länkar

Axels dahlia. Foto: Agneta Börjeson

Hyr utställning om Vårt levande kulturarv

'Axels dahlia’, ’Mor Kristins böna’, ’Morfar Albert’ höstflox och ’Rättviks gråärt’ är alla exempel på sorter vi odlade förr och som har en historia. Utställningen handlar om hur och varför dessa och andra sorter ska bevaras och användas på nytt och vad som görs idag.

Utställningen består av 15 inramade posters med bilder och text i storleken 90x70 cm samt 5-8 bilder i storlek 70x50 cm. De är lämpliga att hänga upp i mindre museer eller bibliotek. Det finns möjlighet att anpassa utställningen efter lokala sorter och lokalens storlek. Utställningen kan också kombineras med fröer, plantor och böcker.
 

Hyr utställningen. Kontakta nedanstående adress för mer information.
 

Axels dahlia

Dahlians kända historia börjar i Ryd i Ölmstad socken. Där bodde Axel och Hanna Jansson. De föddes i början av 1900-talet. Hanna blev mycket gammal och dog 2003.

De hade en stor trädgård och förmodligen sålde Axel både trädgårdsprodukter och plantor. Bland det som Axel odlade fanns denna dahlia. Åldern på dahlian är osäker men den är troligen från före 1940. Den kan också vara betydligt äldre men ingen vet varifrån Axel fått dahlian.

Parets dotter fortsatte att odla dahlian fram till sin död och delade också med sig. Dahlian finns nu spridd på flera platser i Grännatrakten.

 

 

Kontakt:
rottlenaturkultur@gmail.com

070-572 66 77